Skip to main content

Cazinska dijaspora - mapiranje Javni poziv dijaspora invest

Image
U Gradu Cazinu izgrađena punionica za električna vozila

U Gradu Cazinu izgrađena punionica za električna vozila

Okončana je realizacija projekta izgradnje punionice električnih vozila koju je Grad Cazin pismom interesa inicirao kod JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo Podružnica "Elektrodistribucija" Bihać, koje je realiziralo cjelokupnu investiciju. Lokaciju za izgradnju punionice (dva parkirna mjesta punionice) je obezbjedio Grad Cazin na parkingu ispred objekta zanatskog centra u naselju Ćuprija, a koji je odabran zbog blizine magistralnog puta M 4.2. i postojanja povoljnih tehničkih uslova za jednostavno povezivanje na postojeću infrastrukturu elektrosnabdjevanja.

Punionica je opremljena sa po 2 (dva) AC Mode 3 Type 2 konektora za punjenje električnih vozila snage 22 kW pojedinačno. Punionica će biti u funkciji do kraja mjeseca aprila i javnog je karaktera, a punjenje će u prvoj razvojnoj fazi projekta biti besplatno za sve vozače električnih vozila. Autentifikacija za punjenje se vrši pomoću RFID kartica, koje vozači mogu podići na recepciji/zaštitarskom punktu EP BiH u Bihaću. 

Obrazac za ishođenje RFID kartice za punionice EPBIH može se preuzeti ovdje. 

Popunjen obrazac vozači mogu:

  • poslati na mail adrese naznačene u obrascu, nakon čega će karticu dobiti poštom na adresu unesenu u obrazac,

  • lično donijeti na jednu od lokacija EPBIH naznačenih u obrascu, nakon čega mogu odmah lično preuzeti RFID karticu.

“Realizacijom ovog projekta uspostavljena je tehnička infrastruktura za punjenje električnih vozila, čime će se doprinijeti smanjenju emisije CO2 i promociji koncepta održivog transporta u našem gradu”. Grad Cazin će se naći na karti mjesta u kojima je omogućeno punjenje električnih vozila, koji će biti na raspolaganju svim vozačima električnih vozila iz zemlje i inostranstva, te posebno može biti korisno predstavnicima naše dijaspore”, izjavila je Selma Rošić, šef Odsjeka za razvoj Grada Cazina.